Hoe bereid je een paaldanswedstrijd voor? Lees hier hoe Floortje Rodermans zich voorbereid op het NK paalsport 2018

NK Paaldansen, NK Paalsport -

Hoe bereid je een paaldanswedstrijd voor? Lees hier hoe Floortje Rodermans zich voorbereid op het NK paalsport 2018

Altijd al willen weten hoe de deelnemers van het NK paalsport zich voorbereiden op een polecompetitie? Of ga je zelf meedoen aan een paaldanswedstrijd? Dan lees je hier de tips die Floortje Rodermans uit eigen ervaring heeft opgedaan. Floortje zal dit jaar meedoen in de categorie masters 40+. Say what?! Jazeker, deze dame met haar jeugdige looks & body, heeft zich ingeschreven en is zij écht 40+. Flexmonkey heeft mazzel en mocht haar álles vragen!

Een passionele, intelligente, vrolijke en gedreven vrouw; Floortje Rodermans. Haar ogen twinkelen en met een open glimlach schud ze mij de hand. Zodra zij over paaldansen praat straalt zij vanuit haar tenen. Het interview met deze champ was dan ook een erg levendig gesprek. Hopelijk motiveert het lezen van haar verhaal je om nóg harder te trainen! 

Pole competition history:

 • clubkampioenschappen Sportiefpaaldansen (2014, 1e plaats)
 • JDM (Jazz Danscentrum Marleen, 2014, 2015), categorie: intermediate
 • Sweetlake wedstrijd (2015), categorie: intermediate
 • Pole Art Nederland (2016), prijs voor ‘beste performance’ én kwalificatie voor deInternational Pole Art competition
 • Dutch International Pole Art wedstrijd (2016), categorie: amateur woman
 • International Pole Art Spain (2016), categorie: amateur woman international

 

Floortje Rodermans deelnemer NK paalsport paaldansen 2018 voorbereiding op een wedstrijd

 

Vanaf het moment dat Floortje aan paaldansen begon, zo'n 4 jaar geleden, doet zij al mee met wedstrijden. Na 8 lessen deed ze al mee aan de clubkampioenschappen van de studio waar ze met paaldansen is gestart. En deze wedstrijd won zij! Dit gaf haar een enorme en motiveerde haar om direct weer mee te doen met een landelijke paaldans wedstrijd. Ze heeft in de afgelopen vier jaar haar ervaring uitgebreid van clubkampioenschappen, naar landelijke én internationale wedstrijden. Haar trots is dat zij op internationaal niveau de 7plek wist te behalen, tijdens deInternational Pole Art competition in de categorie Amateur woman international (van de 21 deelnemers vanuit diversen landen van de wereld!).

Hoe zou jij jouw voorbereiding op een wedstrijd omschrijven? “Als ik ergens voor kies, ga ik ook helemaal voor. Het begint al bij de eerste training. Ik train altijd alsof het al dè wedstrijd is. Ik werk de technieken en elke moves vanaf de eerste keer al netjes af. Ik zorg ervoor dat ik alles zo goed voorbereid, elke wedstrijd weer, dat ik er zeker van kan zijn dat ik er alles heb gedaan dat in mijn vermogen ligt. Daarnaast begint het neerzetten van een goede performance voor mij met het inleven in het verhaal of emotie dat ik wil neerzetten. Muziek helpt daarbij. Ik ben een echt gevoelsmens en muziek en dans zijn voor mij een uitlaatklep. Het voorbereiden voor een paaldanswedstrijd zie ik dan ook als een artistiek proces. Ik wil iets neerzetten waar ik trots op kan zijn, vooral voor mezelf. Ik heb volledige focus. Dat werkt ook ’s nachts door. Ik zit in mijn eigen coconnetje en kan ineens midden in de nacht wakker worden met een combinatie die ik in de choreo wil verwerken."

Hoe ga je om met de zenuwen? “Een creatief proces wordt geremd door o.a. angst of zenuwen. Ik probeer die uit te schakelen door vooral te genieten van het proces en het leuk te vinden. Mijn zenuwen komen vaak pas op de dag zelf. Als ik bij de wedstrijdlocatie aankom, dan vraag ik mezelf weer af  ‘waarom doe ik mezelf dit aan? Waar ben ik aan begonnen?’. Op die momenten pak ik mezelf aan en ben ik mijn eigen coach. Ik spreek mezelf toe dat ik kan vertrouwen op mijn voorbereidingen, dat ik er alles aan gedaan heb. Of ik nu wel of niet win. Ik heb nu een aantal wedstrijden gedaan en ben gegroeid in het vertrouwen op mijn eigen trainingsproces.”

Hoe ik me voorbereid op de dag zelf? Volledige focus, op mezelf en mijn routine. Ik laat me niet afleiden door anderen mensen of deelnemers met hun zenuwen. Ik zet mijn muziek op en met mijn oortjes in ga mijn act herhalen. Ik leef me in en visualiseer dat ik ga knallen op het podium en alles ga geven, alsof ik een echte winnaar ben. Op die manier kan ik het lef uit m’n tenen halen en weet ik dat ik het beste geef dat op dat moment haalbaar is.” 

Floortje geeft bruikbare tips en kan met haar 'no-nonsense' houding zo als personal coach aan de slag! Heb je Instagram? Bekijk dan eens dit filmpje. Hier is zij te zien met het bekende duo DuoPolenotti.

 

Floortje Rodermans deelnemer NK paalsport paaldansen 2018 hoe ga je om met zenuwen?

Floortjes tips:

 • Streng zijn voor jezelf, je niet mee laten voeren door je emoties (maar niet zo erg dat het je in de weg zit).
 • Doorzetten en -bijten en geen excusjes!
 • Elke onzekerheid die je hebt, elke move die je wilt overslaan, die juist aanpakken van het begin.
 • Werk af (voeten pointen, stretchen, afmaken, overgangen, alles). Vanaf het begin!
 • Doe mee omdat je het leuk vindt en verlies dat niet uit het oog.

Hoe kan zij er zo nuchter in staan? “Ik doe mee omdat ik het leuk vind, als ik dat vergeet, dan moet ik stoppen. Ik bedenkt me altijd, wat is het ergste wat me kan overkomen? Dat is laatste zou worden. En als ik me dat voorstel, dan zou ik dat prima overleven. No drama queen here. Mijn leven is veel meer dan alleen die wedstrijd, dus bedenk ik ook alvast wat voor leuks ik na elke training ga doen. Dat brengt het allemaal meer in perspectief!”

Er is nog zoveel meer te vertellen over Floortje… Naast haar heldere kijk op competitie stress en haar bruikbare tips, geeft zij Kids lessen, is zij fervent Bikram-yogi én heeft zij ook nog een 'day-job'. Overdag hijst zij zich in hele andere pakjes voor haar werk als Sales- / Accountmanager bij een bedrijf dat interactieve gaming inzet ten behoeve van revalidatieprocessen van ouderen. Ook stond al in haar vriendinnen-boekje van de lagere school dat gym haar lievelingsvak was. Paaldansen sluit mooi aan op deze jeugdelijke interesse. En het is ook deze interesse die haar jeugdelijk houd!

Kom jij haar aanmoedigen tijdens het NK paalsport in Waalwijk?

Floortje Rodermans deelnemer NK paalsport paaldansen 2018 voorbereiding op een wedstrijd paaldansen omgaan met zenuwen

fotocredit coverfoto Martin Sastre.

Related Posts

Drie verschillende antwoorden op de vraag: wat heeft de award 'Atleet van het jaar' jou gebracht?
Je kunt weer stemmen op jouw favoriete pole atleet! Vorig jaar verliep het stemmen eenvoudig volgens het pricipe 'wie...
Read More
Win de Fantasy hotpants!
ENGLISH? scroll down. De "NO-Pole-Pole" challenge is begin deze maand begonnen en er zijn al super veel super leuke i...
Read More
Paaldansen zonder paal?
ENGLISH? scroll down. Wild pole, outside pole, holiday pole...welke benamingen zijn er nog meer voor het uitvoeren va...
Read More

0 berichten

Laat hier een berichtje achter

We waarderen dat je ons feedback geeft! Je bericht kan geplaatst worden na screening.